Temamiddag med tema Bysan

Märkliga tema-middagar och fester är någonting som växer sig större och är en mycket omtyckt tillställning. Många är det som slåss för att ha det konstigaste temat, och trots att det finns mycket underliga saker i vår värld, så är det inte alltid det lättaste att välja. Men, ett tema som säkerligen är perfekt för en middag med spännande inslag, är helt klart: Bysan-tema.

Hur gör man då? För att ha en riktigt Bysansk middag och fest? För att underlätta har vi här samlat allt som kan tänkas behöva för festen.

Först och främst måste du vara medveten om att  många av dina gäster kanske inte helt vet vad den Bysan är och representerar. En smart sak är då att redan i inbjudan informera lite om det här så de verkligen kommer in i rätt känsla.

Så här skulle du kunna skriva på inbjudan:

I en tid för länge sedan var ingenting som nu. I ett rike långt bortom Sverige.
I det forna Grekland. Romarriket. Medeltiden.
Ett multietniskt imperium uppkommet som ett kristet kejsardöme.
Från en tid vi inte kan minnas, i ett land långt bort.
Konstantinopels fall och ett rike fullt av fattigdom lika väl som rikedom.
Servera eller serveras. Vin och kransar.
Välkommen! 

Lite mystiskt inledande på en fantastisk kväll, och vi vet ju alla att de som blir bjudna kommer kunna googla sig till vad det är för kväll som väntas. Och säkerligen kommer de att bli glada, eftersom det är någonting utöver det vanliga. Vill man spy på det ytterligare lite mer kan man be folk att klä ut sig såsom man såg ut på den tiden.

Hitta recept för kvällen på nätet

Vad ska då en äta på denna fantastiska kväll? Smart är det såklart om en letar fram ett riktigt bra recept som man utgår från, annars kan det bli fel. Recept från matklubben.se är bra att kolla in, där är utbudet stort och du kommer helt klart hitta både förrätt, varmrätt och efterrätt som passar till kvällen.

Hur man dock ska äta och bete sig är också värt att ta in inför denna kväll. I en artikel från Svenska Dagbladet har man skrivit om mat, makt och prakt i Rom och Bysan. Där kan man hitta bra saker att ta in inför kvällen. Här är några saker att tänka på som är tagna från artikeln:

  • Det fanns så klart en kejsare, och när han fick vinet till sig ropade samtliga “länge leve kejsaren”. Frågan är, vem blir kejsare på er fest?
  • Maten åt man inte bestick, utan det var händerna som förde maten till munnen. Efteråt tvättade man sig i handfat som togs ut i matsalen. Kanske lite kletigt? Men ändå lite kul!
  • Orgel var den musik som spelades på festerna, och det är ju kanske mest för att det inte fanns så mycket annan musik? Leta fram lite orgel till din fest också så blir det rätt stämning!

Ett som är säkert är att festen kommer att bli storslagen om du väljer att ha middag med bysan-tema. Våga, så vinner du!