Förstå Bysans genom populärkulturen

Bysantologi är inte en disciplin för alla, precis som filologi och historia inte är det. Men man behöver inte vara filolog eller historiker för att fascineras av Bysans kultur, samhällsliv och mycket annat, och vilja lära sig mer om det. Det finns flera populärvetenskapliga böcker skrivna på ämnet, som är relativt lättlästa. Men det går också att närma sig Bysans på andra sätt.

Film

En viktig faktor för att förstå det bysantinska imperiets utveckling är den romerska närvaron i den region som man idag kallar Mellanöstern. Jesus föddes som bekant där. Det har gjorts många filmer om Jesus, som dessvärre alla innehåller historiska felaktigheter. Eftersträvar man språklig korrekthet är Mel Gibsons The Passion of the Christ det bästa valet, men även på detta område innehåller den brister. Det främsta exempel är att latin är betydligt vanligare i filmen än det var i denna del av Romarriket i verkligheten. Lingua franca var i själva verket grekiska.

Dessutom var livet i romarriket inte bara blod, svett och tårar. Precis som livet i moderna samhället bjöd livet under antiken på betydligt mer än så. En av de filmer som bäst visar detta är Monty Pythons Life of Brian. Den är inte historiskt korrekt den heller, men visar karaktärer av kött och blod på ett annat sätt än många andra filmer som avhandlar samma region och period.

Dataspel

Det finns flera olika typer av dataspel som på olika sätt behandlar historiska epoker.  Ett av de mest populära genom tiderna är Civilisation, där spelaren ska leda en civilisation från forntiden och in i rymdåldern.

En annan populär serie är Total War, som fokuserar på militär strategi och inte alltid är helt historiskt korrekt. Både Bysans och Romarriket förekommer i Medieval: Total War och Rome: Total War. Det finns även tillägg skapade för att korrigera för historisk inkorrekthet i serien.